Emina Nakičević

Emina Nakičević

Trainer en adviseur

T: 06 – 43 89 40 42
E: emina@oabdekkers.nl

Emina Nakičević

 

Optimale curriculumontwikkeling

Ik begeleid onderwijsontwikkelaars bij het doorlopen van curriculumontwikkeling zodat zij gezamenlijk kwalitatief goed onderwijs voor studenten kunnen maken. Bij meerdere scholen kom ik binnen en is er een vraagstuk rondom curriculumontwikkeling. Soms is er een curriculum en moet daar een kwaliteitscheck op komen. Daarna zijn soms aanpassingen nodig. Soms moeten we helemaal opnieuw beginnen met een ontwikkelgroep om samen goed onderwijs te ontwikkelen.

Vaak word ik ingeroepen om tijdens een onderwijsontwikkelproces op een bepaald punt ondersteuning te bieden. Bij sommige scholen haak ik in op dat wat er al ligt, vanuit de visie van school of het team. En in sommige gevallen begeleid ik bij de visieontwikkeling en ontwikkelen we van daaruit verder.

Professionalisering docenten

Terugblikkend op al mijn doorlopen projecten kan ik zeggen dat ik het meest blij en trots ben op de collega’s waarmee ik heb samengewerkt. Ze geven allen aan geleerd te hebben en gegroeid te zijn als professional. Ik vind het mooi dat ik heb mogen bijdragen aan professionalisering van docenten zodat zij beter onderwijs kunnen verzorgen.

Teams met verbinding

Ik help docententeams bij het creëren van een gezamenlijke visie om van daaruit te kunnen handelen op pedagogisch/didactisch gebied. Ik heb in mijn werk vaak meegemaakt dat de ‘neuzen’ niet dezelfde kant op staan. Nu hoeft niet iedereen hetzelfde te denken, maar het is wel belangrijk met elkaar een visie te formuleren waar je achter staat en waar de teamleden zich naar conformeren.

Ik ben vaak degene die confronterende vragen stelt, vanuit de bedoeling te achterhalen wat er echt binnen een team speelt om van daaruit te kunnen bouwen. Resultaat is dat ik mooie teamontwikkelingen heb mogen aanschouwen en onderlinge verbinding tussen collega’s heb mogen zien toenemen.

Docenten met kracht

Ik coach docenten bij het verzorgen van onderwijs, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen om studenten zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Omdat iedereen anders is, werk je tijdens het lesgeven ook vanuit jezelf. Ik probeer bij het coachen van docenten/begeleiders met behulp van observaties en gesprekken te achterhalen waar iemand zijn kracht ligt en deze meer in te zetten. Kijken hoe de aanpak van de docent aan kan sluiten op de wens die de docent heeft voor zijn studenten zoals het kunnen differentiëren op niveau.

Onderwijsontwikkelaars met resultaat

Ik leer onderwijsontwikkelaars de stappen en fases van onderwijsontwikkeling, het formuleren van doelen en toetsing, zodat zij zelfstandig onderwijs op de juiste wijze kunnen ontwikkelen. In mijn ondersteuning aan onderwijsontwikkelaars heb ik gemerkt dat er vaak heel veel inhoudelijke expertise ligt, en dat er soms nog een leerbehoefte is als het gaat om hoe je doelen formuleert of toetsvormen kiest. Ik probeer mijn expertise in te zetten zodat de ontwikkelaars dit leren en zelfstandig verder onderwijs kunnen ontwikkelen.

SCHRIJF JE NU IN VOOR DE INNOVATIE UPDATES